Velikonoční perníčky
Proč péct perníčky jen na Vánoce? Obměňte tvary a napečte skvělé velikonoční perníčky, dětmi tolik oblíbené... Tentokrát s pomocí speciální hladké mouky na křehké těsto od Babiččiny volby...
INGREDIENCE:
- 420 g hladké mouky na křehké těsto
- 140 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 2 lžičky (vrchovaté) perníkového koření
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 vejce (pokud máte malinká, tak 3)
- 2 vrchovaté lžíce tekutého nebo rozpuštěného medu
- Na polevu: gelové nebo práškové barvy, 2 bílky, 300 g moučkového cukru, trocha citronové šťávy
POSTUP:
Ze všech uvedených ingrediencí vypracujte hladké těsto.
Zabalte těsto do fresh folie a dejte na 30 min do lednice (nebo přes noc).
Posypejte si vál hladkou moukou a vyválejte z těsta tenkou placku (perníčky trošku nabydou).
Vykrajujte perníčky a umisťujte je na pečicí papír s dostatečnými rozestupy. Potřete je rozšlehaným vejcem.
Pečte na 160 °C asi 5 minut - záleží na tloušťce těsta. Nepečte je moc dohněda, jinak mohou být tvrdé. Jsou hotové, když začnou zlátnout.
Až vychladnou, můžete je zdobit.
ZDOBENÍ: Všechny uvedené ingredience šlehejte elektrickým šlehačem asi 10 minut na vysoký výkon. Rozmístěte do několika malých skleniček a obarvěte. Na perníčky nanášejte štětcem, párátkem nebo zdobicím sáčkem.
Nechte několik hodin schnout při pokojové teplotě.
Tweet |