Skořicové lívanečky bez kynutí
Při slově lívance si představím babičku s šátkem na hlavě, bílou chalupu s kachlovými kamny a litinový lívanečník. Teplo, venkovskou pohodu a sladku chuť na jazyku. Lívance se ale dají připravit zrovna tak v paneláku, činžáku či na chatě. Na elektrickém vařiči, na plynovém hořáku a s obyčejnou pánví. Ty nekynuté zaberou tak půlhodinku. Nevěříte? Vyzkoušejte.
Ingredience:
- 220 g hladké mouky (případně 120 g hladké mouky a 100 g pohankové mouky)
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- mletá skořice dle chuti (1- 2 lžičky)
- 50 g krupicového cukru
- 4 vejce; žloutky a bílky zvlášť
- 400 ml podmáslí
- rostlinný olej na smažení
- moučkový cukr a skořice na obalení
Na ozdobení:
- med
- jahody či jiné ovoce
- zakysaná smetana
Postup přípravy:
Mouku se žloutky prošlehejte v míse. Přidejte cukr, podmáslí a skořici. Poté postupně přimíchejte mouku smíchanou s kypřícím práškem. Nakonec lehce vmíchejte ušlehaný bílek s troškou soli. Lívanečky smažte na troše rostlinného oleje na nepřilnavé pánvi či lívanečníku. Ještě horké obalujte ve směsi moučkového cukru a mleté skořice. Podle chuti ozdobte medem, jahodami či zakysanou smetanou. Nebo je polévejte rozpuštěným máslem.
Dobrou chuť!
text a foto: (c) Ententyky.cz
Tweet |