Rychlé vyhledávání akcí

Mazanec

mazanec_babiccinavolba_ilustrfoto

Velikonoční mazanec se speciální moukou na kynuté těsto od Babiččiny volby.

 

 

Ingredience na 1 větší mazanec:

  • 1 kostička droždí
  • 100 g cukru krupice 
  • 200 ml vlažného mléka
  • 500 g mouky Babiččina volba Kynuté těsto 
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozinek
  • vanilkový lusk
  • špetka soli
  • kůra z 1 bio citrónu, šťáva z 1 poloviny citronu
  • 3 žloutky
  • 50 g pokrájených oloupaných mandlí
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek na potření

 

Postup:

1. Rozinky namočíme asi na hodinu do rumu. Do misky nalijeme část vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, droždí a 2 lžíce mouky. Důkladně zamícháme a necháme vzejít kvásek.

2. Mouku smícháme se solí, cukrem, citronovou kůrou a šťávou, semínky vanilky, rozinkami, žloutky, máslem, kváskem a zbylým mlékem. Těsto důkladně uhněteme - ideálně v robotu cca 5 minut, popřípadě v ruce vařečkou, to chce ale těžkou práci minimálně 10 minut. Výsledné těsto musí mít lesklou hladkou konzistenci a nesmí se lepit.

3. Těsto necháme vykynout na dvojnásobek (cca 1-2 hodiny podle teploty v místnosti). Vykynuté těsto zpracujeme v bochánek, přesuneme na plech vyložený pečicím papírem a necháme nakynout ještě půl hodiny. Předehřejeme troubu na 200 °C. Mazanec pomažeme žloutkem a posypeme plátkovými mandlemi; dáme péct.
4. Deset minut pečeme zprudka na 200 °C, poté zmírníme teplotu na 160 °C a zvolna dopečeme (celkem cca 45 minut, konkrétní čas pečení přizpůsobíme troubě). Po upečení necháme pozvolna zchladnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

Babiččina volba Hladká mouka na kynuté těsto, je speciálně namletá pro všechny výrobky z kynutého těsta. Těsto s touto hladkou moukou dobře kyne, má větší objem, je tažné, pružné a lépe drží tvar. Vyzkoušejte ji místo běžné hladké mouky v receptech na kynuté pečivo – například na mazance, vánočky, buchty, koblihy, koláče, rohlíky či pizzu. 


Datum vložení: 24.03.2016 9:15:41

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.