Krupicová kaše
Krupicová kaše aneb pohádka mládí... Pokrm, který jsme nejspíš všichni v dětství jídávali. Má své příznivce ale také zapřísáhlé odpůrce. Její milovníci se dělí na ty, co kaši před jídlem zamíchají a na ty, kteří lžící mlsně krouží po obvodu a všechny ty skvělé chutě míchají až na jazyku.
Na přípravu krupicové kaše není potřeba mnoho surovin ani náčiní, takže jí zvládnete hravě vykouzlit třeba i na chalupě. Hotovou jí máte v cuku letu, i když pro náročnější strávníky doporučujeme dát krupici více času, tedy namočit ji v mléce půl hodiny až dvanáct hodin předem - kaše pak bude ještě jemnější. Děti mohou pomoci s mícháním a každopádně je bude bavit zdobení kaše, kde se dá uplatnit spousta kreativity.
Ingredience na 2 porce:
1/2 l mléka
4 lžíce dětské krupičky
2 lžičky cukru
špetka soli
kousek másla
na posypání cokoliv dle vlastních preferencí: kakao, granko, skořice, moučkový cukr, med, čokoláda...
Postup:
Polovinu mléka osolíme a dáme na sporák ohřívat, ve druhé polovině mléka rozmícháme krupičku a cukr. Když je mléko na plotně teplé až horké vlijeme do něj mléko s krupičkou. Na mírném plameni za stálého míchání zahříváme do zhoustnutí. Pak ještě chvílku povaříme a na konec v kaši rozpustíme kousek másla pro zjemnění.
Pokud kaše záhadně nehoustne delší dobu, je třeba přidat krupičku rozmíchanou v troše studeného mléka. Úskalím může být připalování, řešením je pomalé tempo vaření.
Pak už zbývá jen kaši rozlít do hlubokých talířů a posypat vším, co máte rádi. Děti mohou kaši dekorovat s použitím papíru, do kterého je vystřižen požadovaný tvar (srdce, hvězda, medvídek...) - papír se na talíř s kaší položí, posype kakaem či skořicí a poté se papír sundá.
Dobrou chuť!
Stálé míchání je pro jemnou kaši bez hrudek zásadní.
foto: (c) Ententyky.cz
Tweet |