Rychlé vyhledávání akcí

Jidáše

Jidase_babiccinavolba_ilustrfoto

Skvělé kynuté jidášky se speciální moukou od Babiččiny volby. Pečení jidášků je zábava pro děti, můžete improvizovat s tvary i posypy. Kynuté těsto je hravé. :)

 

 

INGREDIENCE:

  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 70 g krupicového cukru
  • 340 ml mléka
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 2 žloutky
  • lžička citronové kůry
  • 160 g změklého másla
  • špetka soli
  • Na potření: 4 lžíce rumu, 2 lžíce medu, 50 g rozpuštěného másla

 

POSTUP:

Mléko ohřejte na pokojovou teplotu, rozdrobte do něj droždí. Vmíchejte vrchovatou lžíci cukru a vrchovatou lžíci mouky.
Mísu s mlékem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě odstát 20 minut.
Když je kvásek hotový, přidejte k němu všechny zbylé suroviny na těsto a vypracujte pružnou hmotu.
Mísu s těstem zakryjte potravinovou folií a nechte kynout na teplém místě do dvojnásobného objemu (bude to trvat asi hodinu).
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rukama propracujte.
Odkrajujte z těsta kousky a z každého vyválejte váleček, ze kterého vytvoříte šneky, smotané „copánky“ a další tvary, připomínající provaz.
Upletené jidáše nechte ještě 15 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem a poté je pečte v troubě předehřáté na 170 °C.
Jidáše jsou hotové, když jsou na povrchu zlatavé. Pečení trvá přibližně 15 minut.
Než se jidáše upečou, připravte si směs na potírání. Smíchejte rozpuštěné máslo, rum a med.
Horké jidáše ihned po vyjmutí z trouby štědře potřete medovou směsí.

 

Babiččina volba Hladká mouka na kynuté těsto, je speciálně namletá pro všechny výrobky z kynutého těsta. Těsto s touto hladkou moukou dobře kyne, má větší objem, je tažné, pružné a lépe drží tvar. Vyzkoušejte ji místo běžné hladké mouky v receptech na kynuté pečivo – například na mazance, vánočky, buchty, koblihy, koláče, rohlíky či pizzu. 


Datum vložení: 24.03.2016 9:22:21

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.