Rychlé vyhledávání akcí

Domácí housky od Babiččiny volby

housky_babiccinavolba_ilustrfoto

Domácí housky! Už jste to někdy zkoušeli? My poprvé... a stojí to za to. Děti budou nadšené z vyvalování 'hadů' z kynutého těsta, starší zvládnou i pletení.

 

 

 

 

Ingredience:

  • 310 ml mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g másla
  • Lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
  • 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

 

Postup:

  • Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku.
  • Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
  • Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
  • Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučený val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
  • Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo potravinovou folií.
  • Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.
  • Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů.
  • Každý díl rozdělte a 3 další díly a upleťte klasický cop. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.
  • Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout překryté utěrkou.
  • Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící mléka a posypejte je hrubozrnnou solí, mákem, případně kmínem.
  • Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavější, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu.
  • Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.

 

               houska_peceni_vareni_testo_jidlo_pecivo500


Datum vložení: 08.10.2015 15:25:50

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.