Domácí housky od Babiččiny volby
Domácí housky! Už jste to někdy zkoušeli? My poprvé... a stojí to za to. Děti budou nadšené z vyvalování 'hadů' z kynutého těsta, starší zvládnou i pletení.
Ingredience:
- 310 ml mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 50 g másla
- Lžička cukru
- 2 lžičky soli
- 500 g hladké mouky Babiččina volba na kynuté těsto
- 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
- Hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání
Postup:
- Mléko ohřejte na tělovou teplotu, a 1/2 odlijte do hrnečku.
- Do mléka v hrnečku zamíchejte 2 lžičky droždí a 1 lžičku cukru. Nechte 15 minut odstát.
- Ve velké míse smíchejte mouku se solí, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a veškeré mléko.
- Propracujte měchačkou, aby se všechny suroviny spojily a poté vyklopte těsto na pomoučený val a hněťte, dokud těsto nebude hladké a vláčné (může to trvat asi 10 minut), nebo těsto nechte propracovat v robotu s hnětacím hákem.
- Výsledné těsto musí hezky pružit, nelepit se a trošku se lesknout. Dejte ho do čisté, pomoučněné mísy, poprašte těsto moukou a mísu zakryjte utěrkou nebo potravinovou folií.
- Na teplém místě nechte kynout do dvojnásobného objemu, což bude trvat asi hodinu.
- Předehřejte si troubu na 175°C a vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů.
- Každý díl rozdělte a 3 další díly a upleťte klasický cop. Konce dobře spojte nebo zahněte pod housku, aby se vám nerozpletly, až v troubě nabudou.
- Skládejte housky na plech vyložený pečícím papírem a nechávejte jim rozestupy. Ještě 15 minut nechte na plechu kynout překryté utěrkou.
- Vykynuté housky potřete rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící mléka a posypejte je hrubozrnnou solí, mákem, případně kmínem.
- Housky pečte dozlatova, což bude trvat 10-15 minut. Pokud je chcete křupavější, můžete ke konci zapnout cirkulaci vzduchu.
- Po upečení nechte housky ležet na plechu pod utěrkou až do úplného vychladnutí.
Tweet |