Rychlé vyhledávání akcí

5 rybích receptů z Rybářství Kolář aneb Jak zpestřit štědrovečerní večeři

pstruh_rybarstvikolar_ryba_ilustrfoto

Ve jménu tradice usedá většina českých rodin na Štědrý večer nad talíře se smaženým kaprem. Ne každý si však na kaprovi skutečně pochutná. Na štědrovečerní stůl je přitom možné místo kapra servírovat hned několik jiných druhů sladkovodních ryb. Pro přípravu tradičních smažených rybích filetů se kromě kapra výtečně hodí nejrůznější dravé ryby, například candát nebo pstruh. Pokud byste chtěli skutečnou lahůdku vyzkoušejte u nás méně známého sivena. 

 

 

Tyto recepty jsou určeny spíše rodičům samotným. :)

PSTRUH PLNĚNÝ SLANINOU A ŠPEKEM
Porce pro 4 osoby

Potřebujeme:

  • 4 čerstvé pstruhy z Rybářství Kolář
  • sůl
  • máslo
  • 20 dkg anglické slaniny
  • 20 dkg špeku
  • cibuli
  • česnek
  • petrželovou nať
  • citrón
  • červenou nebo zelenou papriku větší

 

Postup:

Pstruhy omyjte, osušte, osolte, pokapejte citronovou šťávou a nechte odpočinout. Mezitím si připravte směs na náplň: na nasekané cibulce osmahněte na kostičky nakrájenou slaninu, papriku a špek a vše dobře promíchejte. Nechte vystydnout a následně naplňte směsí pstruhy. Pstruhy osolte a položte na pekáč vyložený máslem a plátky citronu. Pečte 20 minut při teplotě 160– 200 °C. Na závěr posypte petrželkou.

pstruh_rybarstvikolar_ryba_ilustrfoto

FILETY SIVENA S OŘÍŠKY
Porce pro 4 osoby

Potřebujeme:

  • 4 filety ze sivena z Rybářství Kolář
  • sůl, pepř
  • 10 dkg vlašských oříšků (nasekaných najemno)
  • 10 dkg lískových oříšků (nasekaných najemno)
  • celerová nať
  • vinný ocet nebo citrón
  • rostlinný olej nebo máslo
  • hlávkový salát

 

Postup: 

Na oleji nebo másle osmahněte osolené a opepřené filety ze sivena. Mezitím si připravte zálivku: do hrnečku dejte tři lžíce octa, 3 lžíce oleje, sůl, pepř a celerovou nať nasekanou najemno. Přidejte trochu vody a promíchejte. V jiném hrnci nebo pánvičce opražte oříšky. Filety položte na listy salátu na talíře a posypeme opraženými oříšky a zalijeme zálivkou.

ryba_filet_rybarstvikolar_ilustrfoto

PSTRUH PO MLYNÁŘSKU

Porce pro 4 osoby

Potřebujeme:

  • 4 čerstvé pstruhy z Rybářství Kolář
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • máslo
  • kmín
  • hladká mouka
  • citron
  • bylinky

 

Postup: 

Ryby opláchněte a osušte. Obalte je v mouce, ochuťte solí, pepřem. Ve veliké pánvi rozehřejte máslo, když začne pěnit, položte na něj pstruhy. Pstruhy smažte na rozpáleném oleji, aby se opekly stejnoměrně ze všech stran. Hřbetní ploutev půjde po upečení jednoduše vytáhnout. Pstruhy vyndejte a uložte do tepla. Na pánev přidejte ještě máslo a vařte, dokud nezhnědne, potom přidejte citronovou šťávu a bylinky. Máslem pstruhy polijte a ihned podávejte s kousky citronu a vařeným bramborem jako přílohou.

 

PSTRUH V BYLINKÁCH

Porce pro 4 osoby 

Potřebujeme:

  • 4 čerstvé pstruhy z Rybářství Kolář 
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, estragon, dobromysl, máta, šalvěj) – hodně
  • česnek
  • citrony 
  • limetky (umyté)
  • jablko (kyselejší, pevné)
  • máslo
  • bílé víno (kvalitní suché)

 

Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 30 minut

Postup: 

Bylinky nechte vcelku, citróny a limety nakrájejte na čtvrtky, jablko na osminky (bez jádřince), česnek oloupejte a rozdrťte. Rybám naplňte máslem vymazaná bříška vždy svazkem bylinek, kusem citronu a limetky i česnekem. Do pekáče naskládejte ryby bříškem dolů, obložte jablkem a zbytkem bylinek s citrusy. Na takto připravené ryby dejte malé kousky másla, jemně posolte a zalijte trochou vody a vína. Uložte do rozehřáté trouby. Nejprve na chvilku překryjte alobalem, pak bez alobalu pečte rychle a dolévejte víno nebo vodu tak, aby ryby neplavaly, ale aby bylo stále dostatek šťávy. Ryby šťávou občas potřete. Hotové jsou ryby ve chvíli, když snadno povytáhnete hřbetní ploutev.

ryby_pekac_rybarstvikolar_ilustrfoto

RYBÍ KARBANÁTKY S PETRŽELKOU

Porce pro 4 osoby 

Potřebujeme:

  • 400 g vařeného nebo pečeného sivena 
  • 80 g másla
  • 2 žloutky
  • 350 g vařených brambor
  • Muškátový květ 
  • 2 bílky a 1 vejce
  • 120 g strouhanky na obalení
  • Olivový olej a suché bílé víno na pošírování
  • Sůl
  • Pepř
  • Petržel

 

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut

Postup: 

Očistěte siveny a i s hlavou vložte do hrnce, přilejte sklenku suchého bílého vína a kapku olivového oleje. Aby nekoukala žádná část ryby a tekutina pokrývala celou rybu, dolijte hrnec vodou. Přidejte muškátový květ, sůl a pepř. Nechte přijít k varu a odstavte. Rybu následně nechte vystydnout ve vývaru při pokojové teplotě. Vystydlou rybu opatrně vyndejte z tekutiny, osušte a odstraňte všechny kosti, části hlavy, ploutve a ponechejte v misce pouze čisté rybí maso. Přidejte nasekanou petrželku, celé vejce a ušlehané dva bílky dotuha. Ke směsi přidejte oloupané a rozmačkané vařené brambory. Osolte, opepřete a celou hmotu důkladně promíchejte. Vytvarujte stejně velké karbanátky, obalte je lehce ve strouhance a na másle zprudka opečte. Podávat můžete se salátem, nebo bramborem.

 

Recepty poskytlo Rybářství Kolář. Děkujeme!


Datum vložení: 15.12.2014 10:53:56

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.