Rychlé vyhledávání akcí

Raw dorty - sladké mlsání bez lepku

raw_dorty_jidlo_dezert_kavarna

Raw food neboli "živá strava" je strava, kdy je jídlo konzumováno buď v syrové podobě nebo tepelně upravené, ale pouze do 42°C. Při vyšších teplotách dochází k ničení živin a enzymů v potravinách obsažených. Ty se tak stávají méně hodnotné a pro zdraví škodlivé. Lidem vyznávajícím tento způsob stravování se říká vitariáni. Z českých osobností patří k vitariánům Jaroslav Dušek nebo Dalibor Gondík.

 

 

Raw strava se připravuje mixováním, klíčením a vysoušením do 42°C. Všechny tyto procesy dokážou připravit pokrmy, které na první pohled vypadají jako ty, na které jsme zvyklí z tradiční kuchyně. Rozdíl je však ve složení a přípravě. 

My jsme měly příležitost vyzkoušet, jak chutnají raw dorty. Představila nám je sama jejich autorka Veronika Klamtová z první raw cukrárny v Praze s názvem Sweet Secret of Raw. Vzorky dortů vypadají podobně jako klasický cheesecake - tenká pevnější krustička vespod a na ní krém zbarvený podle přidaných surovin od bílého s banánem přes hnědý s nepraženým kakaem po oranžový s dýní. Dortům nechybí nic z typické sladké a lahodné chuti, ale zároveň jsou lehké a zdravé. V počtu kalorií se vyrovnají klasickým dortům, ale jsou připraveny bez mouky, bez cukru a jsou 100% rostlinného původu. Proto jsou vhodné i pro strávníky s bezlepkovou dietou. 

"Raw dorty vám rychle dodají energii, protože je není potřeba dlouho trávit. K jejich výrobě používáme jen oříšky, semínka a mléka, která si sami vyrábíme z mandlí, kokosu, máku, makadamu. Nekupujeme žádné polotovary, naše suroviny nejsou chemicky ošetřené," vyjmenovává výhody svých raw dortů Veronika Klemtová, ze které energie přímo srší. Krustu dortu tvoří rozmixované ořechy slepené rozinkami, datlemi či fíky a dochucené kakaem, vanilkou nebo jiným kořením. Základem dortového krému bývají kešu oříšky rozmixované s některým z mlék vlastní výroby a dochucené kakaem, banánem, kokosovým olejem a dalšími ingrediencemi. Místo cukru používá Veronika do svých dortů agáve sirup, kokosový cukr, případně stévii. Dorty jsou připravovány při teplotě do 42°C.

Veroničiny raw dorty je možné ochutnat v její raw cukrárně Sweet Secret of Raw na Praze 2 a v kavárně Kafíčko 33 na Praze 5. Vybírat můžete například z raw levandulového cheesecaku, limetkového cheesecaku, lísko-oříškového, rybízového nebo pistáciového dortu. V obou kavárnách si k dortům můžete dát i dobrou kávu, a to přesto že se pití kávy s raw principy neshoduje. 

Pokud máte chuť vyzkoušet si přípravu raw stravy ve vlastní kuchyni, pak se neobejdete bez speciálního mixéru. Šikovným pomocníkem může být nedávno vydaná kuchařka Tajemství syrové stravy, která obsahuje 90 receptů na raw polévky, hlavní jídla, svačinky, saláty i dezerty. K dostání je za 650 korun.

 

raw_dorty_jidlo_dezert 

Názor redakce:

Raw dorty nám chutnaly, možná bychom je o trochu méně osladily. Pocit, že jíme dort, který je zdravý, byl úžasný. Pro každého, kdo rád mlsá, skvělá volba.

 

Text, foto: Karolína Hrdličková, Ententýky.cz

 

 

 


Zpět na výběr akcí
Datum vložení: 24.11.2014 14:44:59

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.