Velikonoční trhy v historickém centru Prahy rozsvítí barvy duhy, žaludek potěší tvarohové koule
Velikonoční trhy v Praze budou letos v barvách duhy. Staroměstské náměstí, Václavské náměstí a náměstí Republiky zalijí v sobotu 5. dubna duhové barvy a jarní motivy. Oslavy největších křesťanských svátků potrvají do 27. dubna.
„Letošní trhy budou díky dekoracím v barvách duhy. Nabídnou rozmanitý hudební program, novinky v gastronomii i tradiční velikonoční výrobky českých řemeslníků. Věřím, že si Pražané od nás odnesou kus příjemné duhové nálady,“ přeje si Milan Heidler, výkonný ředitel společnosti Taiko, která Velikonoční trhy v Praze pořádá letos již podesáté.
Největší jarní trhy v metropoli budou mít své obvyklé centrum na Staroměstském náměstí. Pódium, kde se odehrává hlavní program, postaví organizátoři stejně jako při Vánočních trzích u vyústění do Dlouhé ulice. Návštěvníkům se tak výrazně uvolní průchod stánkovým městečkem a desetimetrová bříza tak získá prostor vyniknout. „O Vánocích jsme si ověřili, že zásluhou nového uspořádání je pohyb lidí snadnější. Zaregistrovali jsme navíc mnoho pozitivních ohlasů. Na samotný strom, ať už jde o smrk nebo břízu, je také lépe vidět,“ vysvětluje Pavel Kocych, architekt velikonočních trhů v Praze.
Také rozmístění prodejních domků bude vánoční kopií. Na Staroměstském náměstí najdou návštěvníci 98 prodejních míst, na Václavském 61. Kompletní renovací prošel vyhlídkový most, který si to za deset let svého používání určitě zasloužil.
Tradiční břízu na Staroměstském náměstí zpestří barevné pentle a vajíčka. Kromě klasické výzdoby ji oživí také barevné slaměné klobouky v šesti barvách duhy - žluté, oranžové, červené, zelené, modré a fialové. Na bříze i v prostoru náměstí se objeví celkem stovka klobouků. Vznikne tam také několik ostrůvků s menšími ozdobenými břízkami. Zátiší doplní duhové konvičky, ze kterých potečou proudy jarních květin. Trh rozveselí také devět velkých zajíců, kteří potěší hlavně děti. Na střeše zimní zahrady umístí dekoratéři obří dvoumetrovou konev.
Pro všechny milovníky gastronomických specialit připravili organizátoři pro letošní rok novinku – nadýchané tvarohové koule. Tři koule o průměru pět centimetrů za 45 korun servírované v malé lodičce jsou usmažené ze sladkého tvarohového těsta. Daniel Prokeš, ředitel gastrooddělení společnosti Taiko prozradil pro Ententýky.cz postup jejich přípravy: "Smícháme vajíčka, krystalový a vanilkový cukr, přidáme mouku, tvaroh, jemně nastrouhané strouhané brabory, nastrouhanou citronovou kůru, vše dobře promícháme a vypracujeme těsto. Z těsta odtrháváme malé kousky, z kterých naolejovanýma rukama tvarujeme koule. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a krokety ze všech stran osmažíme dozlatova. Smažené koule necháme okapat na papírovém ubrousku. Cukrářským pytlíkem s vhodnou koncovkou plníme koule libovolnou náplní a nakonec oválíme ve vanilkovém cukru." Recept vychází z kuchařské knihy babičky šéfkuchaře pana Marečka. Na Velikonočních trzích budou tvarohové koule k dostání s čokoládovou nebo ovocnou náplní.
Jednou z novinek letošního roku je orientační mapa, kterou najdou návštěvníci za Pomníkem mistra Jana Husa. Prostor o velikosti 4,5 x 3 metry ukáže hostům, kde najdou některé druhy občerstvení nebo kde mohou zakoupit velikonoční suvenýr. Novým prvkem je také houpačka pro děti i dospělé umístěná vedle pódia.
Na Václavské náměstí letos organizátor umístí malé pódium s pestrým programem. Prostor o velikosti 4 x 3 metry využijí především pouliční umělci, kteří se zde budou střídat. Návštěvníci tak uvidí různá hudební vystoupení.
Na Staroměstském náměstí vystoupí folklórní a lidové soubory z celé republiky. Chybět nebudou oblíbené králičí závody, akce pro děti, mini ZOO se živými zvířátky, Den rekordů a kuriozit ani Mistrovství České republiky v otvírání ústřic, které letos celé trhy 5. dubna zahájí. Úkolem každého soutěžícího bude otevřít tři desítky ústřic typu Belon. Vítěze určí nejen rychlost, ale i výsledná úprava a čistota pracoviště. Otevřená ústřice nesmí obsahovat kousky škeble a musí být správně odříznutá a nepoškozená. Kuchař by se při otevírání neměl zranit. Novinkou letošního šampionátu bude pokus o český rekord. "Zhruba dvacítka účastníků bude letos soutěžit nejen o titul šampiona, ale i o zápis do České knihy rekordů, kde vytvoříme novou kategorii v otevírání ústřic na čas. Diváci samozřejmě budou moci otevřené ústřice ochutnat," říká Bernard Schaut, který bude již potřetí členem poroty. Vítěz nás bude reprezentovat na mistrovství světa, které se bude konat již po šedesáté. „I jako malá vnitrozemská země jsme tam už udělali pořádný rozruch. Naše předloňská vítězka Eliška Marková byla historicky první ženou, která se světového šampionátu zúčastnila," uzavírá Bernard Schaut.
Prodejní domky se suvenýry a dekorativními výrobky budou otevřené každý všední den od 10 do 22 hodin. Stánky s občerstvením budou zprovozněny denně do půlnoci. Prosklená zahrada s nabídkou teplých a studených nápojů bude otevřená do 22 hodin.
Zajíček - letošní maskot Velikonočních trhů v Praze
Tweet |