Rychlé vyhledávání akcí

V Troji létají jedovatí motýli. Botanická zahrada Praha zahájila oblíbenou výstavu exotické motýlí krásy

Botanicka_Vernisaz_motyli_VIP_sklenik_ilustrfoto

Trojská botanická zahrada pro návštěvníky opět připravila a dnes slavnostně zahájila výstavu tropických motýlů. Jejími kmotry se stali herečka a zpěvačka Eva Burešová, herečka Veronika Khek Kubařová, herec Vladimír Polívka, olympionička a moderátorka Gabriela Soukalová a prezidentka nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová. Letošní 18. ročník se věnuje jedovatým druhům motýlů, které je možné si prohlédnout až do 18. července.

Do trojské botanické zahrady postupně po týdnech dorazí na 5500 kukel několika desítek druhů exotických krasavců. Botanická zahrada v Troji již několik let spolupracuje s motýlí farmou ve Stratfordu nad Avonou. „Těší mě, že můžeme návštěvníky opět pozvat do našeho unikátního skleníku Fata Morgana, na oblíbenou výstavu motýlů. Tyto výstavy se u nás konají už od roku 2004. V loňském roce se akce z důvodu uzavření skleníku v rámci protiepidemických opatření nekonala. Letošní ročník potrvá šest týdnů. Snažíme se o to, aby byl pobyt v našem skleníku pro návštěvníky příjemný a aby si motýlí krásu skutečně užili. Zatím platí opatření, která povolují v expozici maximálně 100 osob v jeden okamžik. Proto doporučujeme, aby si zájemci svou návštěvu akce naplánovali, ideálně na odpoledne všedních dnů,“ zve na výstavu motýlů Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Návštěvníci se mohou těšit na oblíbené „soví motýly“ (Caligo atreus) nebo překrásné modré babočky rodu Morpho. „Na výstavě bude možno se seznámit s desítkami druhů motýlů z nejrůznějších koutů světa, například z Kostariky, Ekvádoru, Filipín a dalších zemí tropické oblasti. Nejhojněji jsou zastoupené jedovaté babočky rodu Heliconius. Jedovatý je také monarcha stěhovavý (Danaus plexippus). Jedovatí motýli mají výstražné barvy: červenou, oranžovou, žlutou střídající se s černou. I některé nejedovaté druhy se ale podobně maskují a chrání. Návštěvníci se nemusí bát, motýli jsou jedovatí pouze pro své predátory, přesto prosíme, aby na ně nesahali,“ upřesňuje Eva Smržová, kurátorka výstavy motýlů ve skleníku Fata Morgana. 

Do skleníku Fata Morgana se návštěvníci dostanou novým, moderním a zcela bezbariérovým vstupním areálem. Ten nabízí i možnost ukrátit si chvíli při případném čekání na vstup do skleníku, a to posezením u vodních prvků nebo u občerstvení v nové restauraci. Výstavba nového prostoru byla zahájena v roce 2019. Jedná se o práci architektů z ateliéru AND.

Tropický skleník Fata Morgana hostí výstavu motýlů od 9. června do 18. července. Otevřeno je vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin. Na základě aktuálních opatření může být ve vnitřních prostorách v jeden okamžik maximálně 100 osob (1 osoba na 15 m² vnitřní plochy). Do celé Botanické zahrady Praha lze vstupovat pouze hlavními vchody, které jsou otevřené denně od 9 do 19 hodin. Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na komfort návštěvníků však botanická zahrada doporučuje zakoupit vstupenky on-line. Zájemci mohou rovněž navštívit nový e-shop botanické zahrady, kde jsou kromě vstupenek k dostání i dárkové předměty.

 


Datum vložení: 09.06.2021 17:46:47

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.