Rychlé vyhledávání akcí

V Jizerkách a na Ještědu lyžování zdraží o pět procent

V Jizerkách a na Ještědu lyžování zdraží o pět procent

Nové zázemí i rozšířené a lépe upravené sjezdovky nabídnou v nadcházející zimní sezoně lyžařské areály v Libereckém kraji. Řada středisek do novinek investovala miliony, některá zvýšila jízdné. Vyplývá to z dnešního vyjádření provozovatelů areálů pro. 

V průměru o pět procent více zaplatí lyžaři na jízdném na Ještědu. "Kopírujeme navýšení DPH, cenu jsme ale zvedli jen u některých typů jízdného," řekl ředitel areálu na Ještědu Jan Svatoš. Základní celodenní jízdné pro dospělého v hlavní sezoně zdraží z 550 na 590 korun. "Oproti loňské sezoně jsme ceník také zjednodušili. Měli jsme hodně hodinových produktů, zachovali jsme dva. Tříhodinový pro pracovní dny a čtyřhodinový pro všechny dny," doplnil Svatoš. Změní se i způsob odbavování lyžařů, nově bude výhradně přes čipové karty. Přibyla také jedna pokladna u centrálního parkoviště.

Areál nad Libercem by měl být zároveň pro lyžaře bezpečnější, novinkou jsou dvě úschovny zavazadel a mírných změn doznaly i sjezdovky. "Trochu jsme je rozšířili, srovnali boule a zvětšili oddechové plochy, hlavně pro děti," uvedl Svatoš. Zřejmě nejvýznamnější novinkou je vytvoření parku pro děti nazvaném snowkidz. "Je to evropský projekt lyžařské federace FIS," dodal Svatoš. V Česku je jen šest takových dětských snowparků, v Libereckém kraji ho mají ještě v Harrachově.

Zhruba o pět procent stoupne jízdné také na Severáku, Bedřichově a Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách, které provozuje Ski Bižu. "Pět let jsme cenu nezvedali a jen DPH za tu dobu stouplo o pět procent," upozornil ředitel Ski Bižu Pavel Bažant. Celodenní jízdné platné pro všechna tři střediska zdraží o 20 korun na rovných 500 Kč.

Podle Bažanta před sezonou vylepšili zasněžovací systém, na Tanvaldském Špičáku rozšířili dojezd černé sjezdovky a do začátku sezony postaví nový objekt zázemí včetně sociálního zařízení. V zimě bude také dvakrát častěji než v minulé sezoně jezdit skibus. Novinkou je takzvaná karta hosta, díky níž mohou lyžaři čerpat slevy za ubytování, stravování a další služby.

V Rokytnici i v Harrachově ceny jízdného zachovají a celodenní jízdné pro dospělého bude stát 590 korun. "Dá se říci, že už několik let zlevňujeme. Jak roste DPH, tak lyžaři nám platí méně a více přispívají státu," uvedl ředitel střediska v Harrachově Vlastislav Fejkl.

Na obou místech by se přitom lyžaři měli dočkat lépe upravených sjezdovek. "Pořídili jsme si novou rolbu, ta by měla přispět ke kvalitnějšímu a bezpečnějšímu lyžování," uvedl ředitel Spartaku Rokytnice Petr Ceé. V Rokytnici navíc rozšířili jednu modrou sjezdovku. Novou rolbu, která dokáže sjezdové tratě lépe upravit, mají také v Harrachově. "Jednu takovou máme už od minulé sezony a podle ohlasů lyžařů to bylo na kvalitě sjezdovek znát," řekl Fejkl. V Harrachově také upravili zasněžovací systém, podle Fejkla letos investovali do areálu 15 milionů korun.
 


Datum vložení: 16.10.2012 15:40:09

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.