Slavnosti moravského uzeného provoní Brno i Valtice
Vůně masa z udírny, zabíjačkových specialit z kotlíků a masopustních sladkostí zaplní 8. a 9. února hrad Veveří a 1. a 2. března náměstí Svobody ve Valticích. Na Slavnostech moravského uzeného svoje výrobky předvede šest vybraných uzenářů z celé Moravy.
Kromě klasického uzeného masa to budou klobásy, šunky i zabíjačkové speciality. Vše podle tradičních rodinných receptur bez užití chemie. Návštěvníci budou moci sami rozhodnout, kdo měl nejlepší uzené a získá tak titul Nejlepší moravské uzené 2014.
V Brně čeká na návštěvníky bohatý program. „V rámci řeznické školy s uzenářstvím Sláma se dozvědí třeba jak správně porcovat maso a jak zpracovat celého čuníka. Kuchařská show restaurace Bohéma zase představí lahodné recepty z tradiční, moderní i evropské kuchyně. Návštěvníci se tak naučí připravovat třeba hrachovou polévku s uzenou nožičkou, francouzský choucrute, uzený jazyk s křenovou pěnou a další pokrmy,“ řekl za organizátory Pavel Pichler. Kuchařská show bude vždy zakončena veřejnou degustací připravovaných pokrmů. Zabíjačkovou a masopustní kuchyni bude připravovat farma EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Zakládáme si hlavně na surovinách. Zámecké brambůrky jsou přímo z našich polí. Letos nabídneme mimojiné i zabíjačkový guláš a farmářskou klobásu z EDENu, obojí bude k ochutnání i letos“, řekl ředitel farmy Michal Burian. Chuť na sladké uspokojí masopustní sladkosti. Pro zahřatí bude k dostání svařené víno, punč, grog i další teplé nápoje. O kávu vysoké kvality se postará mobilní kavárna Kofi Kofi.
Milovníci uzeného s sebou na hrad Veveří můžou vzít i děti. Dvakrát denně pro ně zahraje divadlo, farma EDEN sem přiveze svou minizoo, zdarma bude prohlídka hradeb a pořadatelé chystají i malou šifrovací hru s překvapením. Pokud by děti neměly chuť na prejt, uzené se zelím nebo ovarovou polévku, mohou si pod širým nebem opéci klobásku, kterou si vyberou u některého z uzenářů. Na sobotu pořadatelé připravují i klání pro jedlíky. Své síly budou moci změřit s profesionálem Jaroslavem Němcem, na čas se budou polykat knedlíky plněné uzeným masem.
Atmosféru bude dokreslovat Starobřeclavská cimbálka, která bude od jedenácti hodin do dvou odpoledne zpestřovat degustaci moravských specialit. Návštěvníci mají možnost vyhrát i hodnotné ceny, pokud vyplní anketní lístek a vhodí jej do soutěžního boxu. Ke vstupence za 100 Kč dostane každý návštěvník zabíjačkovou polévku zdarma. V ceně je i ochutnávka uzeného, které najdou zájemci na stáncích jednotlivých uzenářů. Tomu, kdo měl podle nich nejlepší masíčko, mohou pak vhodit hlas a rozhodnout tak o titulu Nejlepší moravské uzené. Děti do 120 cm mají vstupné zdarma. Záštitu nad akcí převzal starosta městské části Brno – Bystrc RNDr. Vladimír Vetchý, CSc.
Ti, kterým se nehodí únorový termín a nebo by ochutnávku uzeného rádi spojili s degustací moravského vína, mohou vyrazit na začátku března do Valtic. 1. a 2. března obsadí uzenáři zdejší náměstí Svobody. Na návštěvníky čeká podobný program jako v Brně. Akci podporuje město Valtice, záštitu nad ní převzal starosta Ing. Pavel Trojan.
Více informací najdete na webových stránkách Slavností moravského uzeného.
Tweet |