Rychlé vyhledávání akcí

Pražské hvězdárny a planetárium procházejí největší rekonstrukcí ve své historii

Pražské hvězdárny a planetárium procházejí největší rekonstrukcí ve své historii

Pražské planetárium prochází rozsáhlou rekonstrukcí, po které se stane nejmodernějším planetáriem na světě. Vybaveno bude revoluční projekční technikou, která umožní návštěvníkům zhlédnout projekci v dosud nedosažitelné kvalitě. 

Pro celou modernizaci planetária byl klíčový výběr dodavatele nové LED technologie. Z rok trvajícího výběrového řízení nakonec vyšlo vítězně konsorcium amerických firem Evans&Sutherland, Spitz a Cosm, které jako jediné na světě disponuje prototypem planetária, jenž vyhověl náročným požadavkům mezinárodní hodnotící komise. Slavnostní podpis kontraktu za 180 milionů korun se uskutečnil včera v Lobkowiczkém paláci na Pražském hradě. Zakoupená technologie LED DOME bude disponovat až 45 miliony diod rozmístěnými po celé kopuli, což je celosvětový unikát. Mezi výhody nového projekčního systému patří dlouhá životnost až 25 let, vysoké rozlišení, mimořádný kontrast obrazu i nízké náklady na údržbu. Rekonstrukcí projde i celý sál, včetně jeviště a hlediště, rozvodů, vzduchotechniky a rekuperace odpadního tepla, které bude vytápět celou budovu, což je velmi ekologické řešení. Celkové náklady na modernizaci planetária a hvězdáren na Petříně a v Ďáblicích přesáhnou částku 300 milionů korun.

Planetárium Praha je nyní uzavřeno a jeho otevření se plánuje na podzim roku 2024. Štefánikova hvězdárna i Hvězdárna Ďáblice jsou v provozu.

 

 


Datum vložení: 10.01.2024 12:08:32

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.