Rychlé vyhledávání akcí

Největší chov divokých koní mimo Velkou Británii. Česko má evropský unikát

kone_ceska_krajina_ilustrfoto

Česká republika se může pochlubit novým prvenstvím. Na jejím území se nachází největší chov exmoorských divokých koní na evropském kontinentu. Větší se vyskytují jen na britských ostrovech v oblasti Exmooru, odkud tito koně pocházejí.

Vyplývá to z aktuálního vydání plemenné knihy, která eviduje všechny čistokrevné exmoorské koně na světě. „Když jsme v roce 2015 přivezli první stádo divokých koní do bývalého vojenského prostoru Milovice, byli jsme v tomto oboru naprostými nováčky. V současné době se řadíme mezi respektované chovatele a v rámci evropského kontinentu jsme zdaleka chovatelem největším,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci založila ve spolupráci s vědci. 

Mezinárodní plemenná kniha v Česku eviduje 45 klisen a 70 hřebců k roku 2022, ze kterého jsou poslední celoevropská data. Všichni tito koně patří do chovného programu ochranářské společnosti Česká krajina. V současné době se zvířata nacházejí v celkem 15 tuzemských rezervacích, které provozují další neziskové organizace, obce, města, kraje soukromí vlastníci půdy nebo zemědělci. „Právě díky tomuto modelu spolupráce se podařilo chov divokých koní v České republice tak výrazně rozšířit,“ doplnil Dalibor Dostál. Druhým důvodem úspěchu je, že nezisková organizace na projektu od začátku spolupracuje se špičkovými vědci.  

Koně pocházející z anglického Exmooru jsou velmi vzácní. „Po druhé světové válce jich zůstalo přibližně jen pět desítek a byli na pokraji vyhynutí. Díky novému zájmu o jejich chov, a především jejich širokému uplatnění při péči o velké plochy krajiny, se je podařilo zachránit. K péči o středoevropskou krajinu je předurčuje unikátní soubor biologických vlastností, které nenajdeme u žádného jiného plemene koní starého kontinentu. Těmi nejdůležitějšími jsou odolnost vůči některým závažným koňským neduhům, jako je schvácení kopyt, a schopnost žít celoročně v přírodě bez chovatelské péče, tedy i bez péče o kopyta, reprodukční asistence a přikrmování,“ konstatoval Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky. V současné době žije na celém světě zhruba dva tisíce exmoorských koní a jsou tak podobně vzácní, jako například panda velká.   

Druhý největší chov exmoorských koní na evropském kontinentu se nachází v německém Sababurgu, kde žije 25 klisen a 18 hřebců. 

Rezervace velkých kopytníků se probojovaly do finále soutěže o ekologické Oskary, veřejnost může pro divoké koně a další velké kopytníky hlasovat na https://www.eon.cz/energy-globe/hlasovani/

Chov divokých koní v České republice pomáhá nejenom k záchraně těchto unikátních zvířat, ale díky těmto lichokopytníkům přežívají v mnoha tuzemských lokalitách ohrožení motýli, vzácné květiny a další organismy. Divocí koně totiž dokážou spásat hrubé plevelné trávy a tím vytvářejí prostor pro pestřejší vegetací, která hostí druhově bohatší společenstva živočichů. 


Datum vložení: 07.06.2024 18:46:39

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.