Rychlé vyhledávání akcí

Léto v Muzeu města Brna

MUZEUM ŽIJE_červenec_Brno24

Muzeum města Brna připravilo na letní měsíce široké spektrum akcí. V červenci a srpnu se tak návštěvníci mohou těšit na netradiční prohlídky, kulturní akce, letní kina, divadla, festivaly a mnohem více ve všech objektech Muzea města Brna – na hradě Špilberku, ve vile Tugendhat, v Arnoldově vile, ale také mimo samotné muzeum.

 

Na hradě Špilberku se návštěvníci mohou vydat na netradičně oživené prohlídkové okruhy. Tajemnou atmosféru zažijí při prohlídce Vodojemů při svíčkách, kdy kdysi temné sály plné vody a v nich brněnské kamenné artefakty budou osvětleny pouze svíčkami a získají tak zcela nový rozměr. Pro milovníky dobrodružství si Muzeum města Brna připravilo Noc v kasematech, kde si zájemci mohou vyzkoušet přenocování v nechvalně proslulém žaláři habsburské říše. Program zahrnuje komentovanou prohlídku kasemat při svíčkách, autentickou večeři s vínem, venkovní promítání filmu a samotné přespání v kasematech. Další lákavou akcí na Špilberku je Večerní příběh hradu s degustací vína, kde návštěvníci absolvují vzrušující večerní cestu staletími, doplněnou o degustaci vinných vzorků od moravských vinařů, zakončenou v hradní vinotéce. Každá akce má vypsaných více termínů. Vstupenky jsou již nyní v předprodeji na BrnoiD.

Jako každý rok je hrad Špilberk během letních měsíců také tepnou brněnského kulturního dění. Na velkém nádvoří se lidé mohou tradičně těšit na Letní shakespearovské slavnosti, představení Národního divadla Brno, koncerty Filharmonie Brno a další.  Program na letní scéně bude zahrnovat divadla pro děti i dospělé, letní kina nebo koncerty.

Hrad Špilberk bude letos 17. srpna 2024 součástí oslav Dne Brna. Návštěvníci se mohou těšit mimo jiné na speciální prohlídky okruhu Příběh hradu v brněnském hantecu, které nabídnou jedinečný pohled na historii tohoto ikonického místa. Tato netradiční prohlídka obohatí oslavy a přiblíží návštěvníkům příběhy a legendy spojené s hradem Špilberkem originálním a zábavným způsobem.

Během léta bude živo také ve vilách spravovaných Muzeem města Brna. Arnoldova vila, a především její zrenovovaná zahrada a také Cecilie Café, je ideálním místem pro trávení volných letních chvilek. A co se ve vile chystá? 24. července 2024 zde proběhne vernisáž výstavy současného umění Tiché vzlety sochaře Davida Škaroupky. Dále se zde od 29. srpna do 1. září 2024 uskuteční ŠTETL fest, který představí bohatý kulturní program zaměřený na židovskou kulturu a historii. Cecilie café nabídne také letní brunche, které zajímavě propojí gastronomický zážitek s historickým prostředím Arnoldovy vily.

Hlavním lákadlem letních měsíců ve vile Tugendhat je unikátní výstava Starting at Zero, která představuje tvorbu čtyř žen – umělkyň. Tři významné designérky Anni Albers, Otti Berger a Lilly Reich, absolventky a pedagožky Bauhausu, školy založené v roce 19019, jejímž cílem byla obnova „jednoty umění pod vedením architektury a těsný vztah k řemeslu“, doplňuje futuristická keramika rakousko-britské umělkyně Lucie Rie. Originální vystavená díla jsou obohacena popisem nelehkých životních osudů umělkyň s mottem: „Alespoň jednou je dobré začínat od nuly“. Výstava je volně přístupná v technickém podlaží vily Tugendhat. V červenci se návštěvníci mohou těšit na projekci němého filmu Zorro s živým hudebním doprovodem v rámci festivalu Uprostřed. V srpnu je pro milovníky festivalů přípraven již tradiční Maraton hudby a ŠTETL fest. Mladí návštěvníci si mohou vyzkoušet profesi designéra a projektanta v rámci Letní školy architektury a interiérového designu. Vzhledem k vysokému zájmu o návštěvu vily Tugendhat jsou během prázdnin navýšeny počty prohlídek „Vila zvenku“, které nabízejí historický exkurs vily v kombinaci s úchvatnými výhledy na centrum města Brna z teras domu.

V sobotu 14. září 2024 vyvrcholí muzejní léto akcí MUZEUM ŽIJE! 120 let Muzea města Brna, tedy oslavou 120 let od založení Muzea města Brna. Během celého dne bude probíhat speciální program nejen pro rodiny s dětmi ve všech objektech Muzea města Brna. Na hradě Špilberku na děti čeká interaktivní stezka expozicemi muzea, kde se představí všechna odborná oddělení. Průvodcem bude Leopold Masur, první správce městských sbírek, které daly základy dnešnímu Muzeu města Brna. Samozřejmostí bude také doprovodný hudební program a široká nabídka občerstvení. Ve vile Tugendhat a v Arnoldově vile se připravují speciální prohlídky a výjimečně budou moci lidé navštívit část dočasně uzavřené Měnínské brány.


Datum vložení: 27.06.2024 21:51:45

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.