Rychlé vyhledávání akcí

Koncerty pro děti plné romantických fantazií odehraje tuto sobotu Pražská komorní filharmonie

pkf_koncertyprodeti_ilustrfoto

 Další koncerty pro děti Pražské komorní filharmonie  tentokrát s názvem Fantazijní romantismus podnítí dětské sny a představivost v prostorách Dvořákovy síně Rudolfina již tuto sobotu 2. března.

V časech od 10 nebo 12 hodin tak budou moci nejmenší posluchači usednout po vzoru dospělých do hlediště skvostného sálu, nechat na sebe působit melodie od nejznámějších skladatelů a zároveň se dozvědět řadu zajímavostí ze světa hudby. Jak už sám název napovídá, malí návštěvníci budou vtaženi do barvitého období romantismu, které určovalo směr v hudbě po celé 19. století.

Spolu s orchestrem PKF pod vedením jejího šéfdirigenta Jakuba Hrůši provedou děti hodinovým programem členové Divadla D21 (bývalé Malé Vinohradské divadlo) v rolích oblíbených postav marťánka Martina a jeho pozemských kamarádů - nezbedy Káji a rozumné Hedy. Připraveni budou rovněž speciální hosté - populární herci Bára Hrzánová a Radek Holub, kteří sobotním pořadům vnuknou nezaměnitelnou atmosféru.

Poslední volné vstupenky v kategoriích pro děti i dospělé je možné zakoupit v kanceláři Pražské komorní filharmonie, Husova 7, Praha 1 nebo hodinu před koncertem v pokladně Rudolfina. Rezervace jsou možné telefonicky na čísle 224 267 644, e-mailem na vstupenky@pkf.cz nebo prostřednictvím webových stránek Pražské komorní filharmonie.

Skladby romantické epochy jsou charakteristické city a fantaziemi svých autorů, kteří velmi často využívají národních a hrdinských námětů. Hudba odráží rozvolňování společenských struktur, kdy Evropa žila důsledky Francouzské revoluce, napoleonských válek a zhroucení feudálního systému. A tak oproti střízlivosti, jasnosti a uměřenosti předešlého klasicismu se v hudbě projevují rozvernost a svoboda. Skladatelé se rovněž vymanili z povinnosti skládat pouze pro své aristokratické pány, čímž se hudba ze dvorů a síní určených pouze pro šlechtu dostala i do divadel a k širšímu publiku. Nejvýznamnějšími představiteli tohoto směru byli Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Franz Schubert, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Robert Schumann, Carl Maria von Weber, Ferenz Liszt, Frédéric Chopin, Hector Berlioz nebo Richard Wagner.

 


Datum vložení: 28.02.2013 14:57:21

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.