Imunita je jemně vyvážený systém. Připomíná karmu
Zatímco poslanci získávají imunitu současně se zvolením do parlamentu, my obyčejní smrtelníci ji musíme opečovávat a pěstovat, aby nás ochránila od rýmy, chřipky i jiných zákeřnějších chorob. A to zejména na podzim, kdy se jen těžko smiřujeme s tím, že teploty jsou nižší a s menším přídělem sluníčka jsme náchylnější k nejrůznějším onemocněním. Naše imunita je systém, který potřebuje jiný přístup v každém ročním období a který trochu připomíná karmu – podle toho, jak se k ní chováme, naděluje nám buď pohodu a zdraví, nebo se vlečeme od jednoho neduhu ke druhému.
Imunita je schopnost organismu bránit se proti látkám pocházejícím jak z vnějšího prostředí, tak zevnitř našeho těla. Imunitní systém spouští imunitní odpověď, tedy snahu o zapuzení nežádoucích látek. Imunitní reakcí se nemocem brání nejen lidé, ale i ostatní živočichové či dokonce rostliny. Nejdůležitější je vědět, co imunitní systém posílí a co ho naopak oslabuje. Nejtěžší je pak umět se podle těchto pouček i chovat.
Posily pro imunitu
Aktivní pohyb, sport, pobyt v přírodě nebo například otužování – to vše posiluje naši imunitu a pomyslně ji nabíjí energií, aby se jako ochranný štít vyrovnala s jakoukoliv hrozbou. Dodržování pitného režimu zajišťuje vyplavování škodlivých látek z těla, čímž pomáhá k detoxikaci organizmu a zabraňuje dlouhodobému přetížení imunitního systému. Odborníci doporučují konzumaci 2-3 litrů vody denně v závislosti na teplotě a vynaložené námaze.
Jedním z nejdůležitějších aspektů dobré imunity je bezesporu vyvážená strava zásobující naše tělo správnou kombinací důležitých látek a vitamínů, které jsou základními stavebními kameny pro dobrý imunitní systém. Dlouhodobé výzkumy ukazují, že velké množství těchto látek se nachází v mase mořských ryb - a to zejména vitamín D, fosfor a omega-3 mastné kyseliny. Pro našince však konzumace těchto ryb v čerstvém stavu není zrovna levná záležitost. Ti, kdo nemají svěřenecký účet po strýčkovi z Ameriky, mohou snadno najít plnohodnotnou náhradu. Například v podobě rybího oleje nebo kapslí obsahujících omega-3 mastné kyseliny.
Rybí olej
Historie rybího oleje je od začátku spjata s rybářskými oblastmi po celém světě. První zmínky o jeho užívání se objevují v 16. století v Anglii. Místní rybáři užívali rybí olej jako lék na nejrůznější poranění, bolesti, nachlazení nebo dokonce jako mast proti kožním onemocněním. Již v polovině 17. století se objevují první vědecké zprávy, že rybí olej by mohl být zdraví prospěšný. Navzdory tomuto ale nebyl, kvůli své nevalné chuti a kvalitě, příliš využíván ke konzumaci. Nová kapitola v historii rybího oleje se tak začala psát o více než dvě stě let později díky norskému farmaceutovi Peteru Möllerovi, který́ u lidí žijících na norském pobřeží zaznamenal nižší výskyt nemocí. Byl přesvědčen, že důvodem byla právě častá konzumace rybího oleje. Peter Möller tak v roce 1854 s nástroji a znalostmi, které byly na hony vzdálené tomu, co dnes víme o složení mastných kyselin, vyvinul nový produkt pod názvem „lékařský rybí olej“. Jeho know-how spočívalo v použití čerstvých tresčích jater a využití páry při extrakci oleje.
V současnosti je rybí olej již skutečně celosvětovým fenoménem. Jeho výroba byla dovedena k dokonalosti jak logistické, kvalitativní, tak z hlediska šetrnosti k přírodě. U kvalitních výrobců dochází k extrakci v blízkosti pobřeží a k převozu ve speciální ochranné atmosféře dusíku, který́ olej chrání před oxidací. Stále více lidí se znovu seznamuje s rybím olejem, jeho dnes přijatelnou chutí a zejména s množstvím pozitivních dopadů jeho složek na lidské zdraví a imunitu.
Obyvatelé skandinávských zemí si dlouhodobě zakládají na ranním rituálu v podobě lžičky rybího oleje, nejlépe z tresčích jater… a na jejich zdraví je to znát.
Značka Möller's, výrobce rybího oleje, existuje od roku 1854 dodnes. Na českém trhu nabízí tři produkty: Omega-3 rybí olej z tresčích jater s příchutí citronu, Omega-3 rybí olej z tresčích jater bez příchuti a Omega-3 rybí olej ve formě kapslí. Tekutý rybí olej obsahuje větší množství prospěšných látek, výhodou kapslí je absence chuti rybího oleje. Produkty jsou k dostání v lékárnách i dobrých drogeriích za 279 korun.
Imunita a hygiena
Imunita bývá často spojena s otázkou nedostatečné, či naopak přílišné hygieny. Pamatujme si, že pokaždé, kdy se ušpiníme, vyprodukuje imunitní systém více protilátek, které nám pomáhají vést lepší boj s nemocemi. Nic se tedy nesmí přehánět, ani příliš časté mytí rukou a nadměrné používání antibakteriálních přípravků. Proto je dobře, když rodiče malým dětem občas umožní se trochu ušpinit, vložit si umazaný prst do úst a podobně. Brzký kontakt se zvířaty také není na škodu – interakce s jejich bakteriemi pomáhá produkci imunitních látek. Dotyčný člověk ale samozřejmě nesmí trpět alergií na dané zvíře.
Co nemá imunita ráda aneb Klid a nohy v teple
Kromě pozitivních rad je ale třeba si říci, jaké činnosti a nežádoucí látky naopak imunitě škodí a imunitní systém narušují. Asi každý dnes tuší, že nadměrná konzumace alkoholu, kávy a případné kouření imunitě zrovna nepřidá. I stres a nezdravá jídla z fastfoodů mohou dlouhodobě škodit. Méně známý je fakt, že imunitu narušuje i dlouhodobá samota, nadměrná fyzická zátěž anebo příliš vytopené místnosti na spaní. Příjemný chládek v ložnici pomáhá, ale nesmí se to přehánět, například prochladlé horní i dolní končetiny mohou způsobovat častá onemocnění chřipkou či rýmou.
S podzimem se tedy více zaměřte na podporu imunity pestrou stravou s alespoň jednou rybou týdně, nebo každodenní dávkou rybího oleje. Vyhýbejte se prochladnutí a přidejte si nějakou tu hodinku spánku navíc. Bavte se a smějte se s přáteli, ale nezapomeňte i odpočívat. Nakonec si s přicházejícími mrazivými večery naordinujte i obyčejný „klid a nohy v teple“.
Tweet |