Rychlé vyhledávání akcí

Hlupec, vošouchle nebo bosáky budou k ochutnání na Slavnostech brambor

Hlupec, vošouchle nebo bosáky budou k ochutnání na Slavnostech brambor

Že nevíte, co hlupec, vošouchle a bosáky jsou? Jsou to staré moravské pokrmy z brambor. Tyto a dalších tucet různých bramborových jídel budou moci návštěvníci ochutnat na Slavnostech brambor v Bystřici nad Pernštejnem již tento víkend.

 

Nádvoří farmy EDEN provoní brambory pečené, vařené i smažené. Zájemci tu mohou nakoupit různé odrůdy brambor od nejlepších bramborářů z Vysočiny. Po oba dva dny bude na pódiu vařit vynikající šéfkuchař brněnské restaurace Sunset Petr Vramba.

Každý návštěvník dostane ke vstupence zdarma domácí bramboračku. Pak se může sám rozhodnout, ke kterému stanovišti se vydá. „Každý stánek bude nabízet brambory na jiný způsob a festivalová restaurace chystá menu složené z pečené krkovičky na rozmarýnu s gratinovanými brambory, bramborový tatarák nebo bramborové řezy plněné marmeládou. Ve venkovních stanech nebudou chybět halušky, šulánky, placky nebo langoše,“ popsal nabídku slavností hlavní pořadatel Pavel Pichler.

Pódium bude patřit brněnské restauraci Sunset a jejímu kuchaři Petru Vrambovi. Po celý víkend bude pro diváky dělat kuchařskou show na různá témata. Jedno z nich poradí, jak efektně připravit přílohu z brambor, druhé osvětlí zapékání brambor, řeč bude i o bramborách na sladko či knedlících. Vramba na pódiu uvaří recepty, které pak návštěvníci budou moci přímo ochutnat. „Čerpal jsem ze starých kuchařek a nechal se inspirovat dobovými recepty. Kuchaři u nás obecně málo využívají brambory k přípravě předkrmů, hlavních jídel nebo dezertů. Většinou je známe jako přílohu. Přitom je to skvělá surovina, kterou nejde téměř ničím nahradit,“ řekl Vramba.

K degustování bude divákům hrát lidová muzika. Pro děti organizátoři připravili bohatý program plný soutěží, her a chybět nebude ani skákání na trampolínách nebo malování na obličej. Brambory ze všech stran od jejich historie až po rady, jak je nakupovat představí odborníci z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. Protože se akce odehrává na farmě, budou tu pro děti i živá zvířátka k pohlazení nebo koníci k vyjížďce. Pro milovníky techniky bude prostor na výstavě zemědělských strojů.

V rámci programu bude poklepán základní kámen vzdělávacího centra EDEN, kde už za rok vyroste moštárna, pivovar, kovárna nebo skanzen vesnice Vysočiny. Projekt za 150 milionů korun bude největším ve střední Evropě a měl by Bystřici nad Pernštejnem pomoci s přilákáním turistů.
 

 


Datum vložení: 16.09.2013 12:27:04

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.