Rychlé vyhledávání akcí

Den bezpečnějšího internetu učí děti komunikovat ohleduplně

linkabezpeci_soutez

5. února 2013 (Ententýky.cz) - Den bezpečnějšího internetu připadá letos na dnešní den. 

Tématem Jubilejního, desátého ročníku jsou online práva a zodpovědnost aneb „komunikujte ohleduplně“. Uživatelé internetu by si tak měli uvědomit svou odpovědnost v online světě a zamyslet se nad tím, zda dostatečně chrání své soukromí a jak ohleduplní jsou k ostatním.

Stejně jako se lidé v osobním kontaktu řídí etiketou, je třeba dodržovat i určitá „pravidla chování“ v online prostředí. Zvláště pak děti a dospívající by si měli být vědomi, jaké důsledky mohou jejich online aktivity mít. Den bezpečnějšího internetu proto cílí na vyšší ochranu vlastního soukromí, respektování práv dalších uživatelů a užívání online prostředí s ohledem na základní pravidla netikety (etických pravidel v prostředí internetu).

„Aktuálnost tématu se potvrzuje i na Lince bezpečí, kde se každý rok zvyšuje počet hovorů, které se týkají internetu. Nejčastěji se pak na nás volající obracejí s problémy, jako jsou obtěžování cizí osobou, lákání na schůzku či kyberšikana. Proto ochranu vlastního soukromí považujeme i v této oblasti za důležitou,“ říká Peter Porubský, vedoucí Linky bezpečí.

V návaznosti na uvedené skutečnosti vydalo Sdružení Linka bezpečí (SLB) koncem roku 2012 odbornou publikaci s názvem Děti a online rizika. Cílem této publikace je předat čtenářům nejen obecné informace či odborné závěry, ale seznámit je také s příklady z praxe a přinést inspiraci pro výchovné a vzdělávací působení. Tato publikace je ke stažení zdarma ve formátu PDF na webových stránkách SLB v sekci časopisy a publikace: http://linkabezpeci.cz/data/articles/down_738.pdf

Sdružení Linka bezpečí pro případy, kdy se děti cítí na internetu ohroženy, provozuje na telefonickém čísle 116 111 Helpline, což je bezplatná, anonymní linka pro děti a dospívající.

V souvislosti s letošním Dnem bezpečnějšího internetu vyhlašuje Linka bezpečí již druhý ročník soutěže „Ukaž, jak vidíš internet“, která je určena pro žáky základních škol v celé ČR. Školáci mají za úkol popsat, nakreslit nebo natočit své zážitky s internetem. Vyhrát mohou například chytrý telefon.

Více informací o Dni bezpečnějšího internetu na www.saferinternet.cz .

 


Datum vložení: 05.02.2013 11:41:14

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.