Chce Vaše dítě pít kávu stejně jako Vy? Zkuste redespresso
Redespresso je nápoj vyráběný podobným postupem jako espresso, nikoli však z kávy, ale ze speciálně namletého a upraženého keře z čeledi bobovitých nazývaného čajovníkovec kapský (Aspalathus linearis). Ze stejného keře se vyrábí také známý čaj rooibos, který je populární pro svůj vysoký obsah antioxidantů a minimum kofeinu. Obsah antioxidantů v redespressu je ale díky speciálnímu postupu pražení ještě mnohem vyšší - desetkrát vyšší než v tradičně připravovaném rooibos čaji a pětkrát vyšší než v zeleném čaji.
Redespresso vzniklo v roce 2005, kdy si jistý Carl Pretorius z Jihoafrické republiky, majitel olivové farmy a velký milovník kávy, uvědomil, že vzhledem ke svému zdraví nemůže nadále pít šest a více šálků kávy denně. Přemýšlel, čím kávu nahradit. Čaj jeho oblíbený kávový rituál nemohl zastoupit a v kávě bez kofeinu bylo na jeho vkus příliš chemie. Vedle svého kávovaru spatřil rooibos - v Jihoafrické republice zcela běžnou součást domácnosti. Nasypal ho do kávovaru a připravil si espresso. Bylo slabé a vodové, ale věděl, že je na správné cestě. Hledal vhodný postup pro zpracování této suroviny, zkoušel ji pražit a mlít. Jeho úsilí bylo nakonec završeno nápojem s chutí dle jeho představ a spolu se svými přáteli založil společnost Redespresso.
Rooibos je jediná surovina redespressa. Roste přirozeně jen na malém území v Cederbergu, v provincii Západní Kapsko. Rostlina se vysazuje v únoru až březnu a první sklizeň je po půl roce. Rostliny se sbírají do vaků a drtí se. Listy procházejí oxidací a získávají výraznou červenohnědou až rudou barvu. Právě tato výrazná barva vedla k jeho názvu v afrikánštině „rooibos“, což v překladu znamená „červený keř“.
Redespresso se vyrábí pouze z nejkvalitnějšího ručně sbíraného čaje rooibos a nebsahuje vůbec žádné konzervační látky, barviva ani přísady. Je přírodně 100% bez kofeinu. Nápoje mají cihlově červenou barvu a sladší chuť. Doslazují se medem. Pro tyto vlastnosti se jedná o nápoj vhodný, ba doporučený dětem.
Nápoj redespresso získal několik ocenění: Nový výrobek roku 2006 (JAR), SCAA Nejlepší novinka speciální nápoje 2008/9 (USA), Top 10 nových výrobků World Tea Expo 2008 (USA) a další.
V České republice je prodej redespressa novinkou roku 2014. V horké formě ho můžete ochutnat ve formě espressa, cappucina, latté nebo americana. Redespresso se hodí také pro přípravu studených nápojů. V kavárnách, které redespresso servírují, můžete zároveň redespresso zakoupit pro domácí přípravu. V Praze si můžete redespresso objednat například v kavárně Kafíčko 33, v Galerii Louvre nebo v Domě Kávy. V Brně vám redespresso připraví v Penerini Coffee nebo v Gimmi Lounge Cafe.
Ilustrační foto (c): Ententýky.cz, Karolína Hrdličková
Tweet |