Rychlé vyhledávání akcí

Celosvětové poděkování úklidovým pracovníkům Thank Your Cleaner Day probíhá právě dnes

Celosvětové poděkování úklidovým pracovníkům Thank Your Cleaner Day probíhá právě dnes

Odvětví úklidových služeb je jedním z nejdůležitějších odvětví na světě, a přesto je pro nás většina lidí, kteří tuto důležitou práci vykonávají, neviditelná. Uklízečů, uklízeček a jejich práce si společnost neváží. V žebříčcích povolání podle prestiže se umísťují na posledních místech. Vznikla proto iniciativa Thank Your Cleaner Day, jejímž posláním je upozornit na nedocenění pracovníků v úklidových službách. Tato událost má stále větší dosah, ve stejný den se děkuje pracovníkům v 51 zemích. A mezi nimi je i Česká republika. Letošní poděkování úklidovým pracovníkům probíhá dnes, ve středu 16. října.
 

Polovina úklidových pracovníků stále pracuje mimo běžnou denní směnu. Jsou na tom v mnoha ohledech hůře než ti, kteří pracují během dne a mnoha z nich to činí problémy. 70 % pracujících v nočních směnách uvádí, že nemají dostatek spánku, vyplynulo to z průzkumu zaměřeného na dopady jejich pracovních rozvrhů na zdraví, pohodu a životy.

„Průzkum ukázal, že většina uklízečů pracujících v nočních směnách uvádí, že nemá dostatek spánku, stejně jako polovina uklízečů pracujících v ranních a večerních směnách. To má vliv na jejich zdraví a kondici, mohou být více unavení a nemocní. Nemají také dostatek času a energie na svoje blízké,“ uvádí Milada Skutilová, generální ředitelka české pobočky Kärcher a dodává: „Pracovní rozvrhy večerních a nočních směn výrazně narušují také soukromí, sociální a rodinný život těchto pracovníků. Zvláště negativní dopad má tento náročný režim na jejich vztahy s dětmi a partnery.“

Úklidoví pracovníci, kteří pracují pouze na denní směny, lépe spí, mají lepší stravovací návyky, konzumují méně cigaret a alkoholu a vykazují menší účinky na jejich duševní zdraví než jejich kolegové, kteří pracují na jiné směny. Sedm z deseti uklízečů, kteří pracují mimo denní směnu, tak činí z nutnosti. Ať už kvůli vyšším mzdám, které zahrnují příplatky za noční směny nebo možnost pracovat na delší úvazek. Nebo proto, že denní směny pro ně nejsou dostupné a nemají tak na výběr. Jejich práce, kterou provázejí výše uvedené negativní jevy je pak navíc ještě podceňovaná. 

Portál Platy.cz, který se specializuje na srovnávání výše mezd a platů, se zaměřil na trendy mezi čtyřmi častými profesemi, které mají mezi populací špatnou image: dělník, uklízečka, stavební dělník a pracovník bezpečnostní agentury. Zatímco stavební dělník si meziročně polepšil o zhruba 9 %, dělníkům a pracovníkům bezpečnostních agentur rostly platy o 2 %, uklízečkám o 1 % poklesly.  Stavebním dělníkům meziročně stouply platy z 37 987 Kč na 41 468 Kč. Tento 9% nárůst je pokračováním navyšování z loňského roku. Pracovníkům bezpečnostních agentur a dělníkům rostly z 28 468 Kč na 29 072 Kč, respektive z 30 729 Kč na 31 458 Kč, shodně o dvě procenta. Na druhou stranu pracovníci na pozici uklízeč / uklízečka si meziročně lehce pohoršili o 1 % z 22 425 Kč na 22 191 Kč.

„Moc mě těší, že můžeme i letos formou slavnostní akce se zajímavým programem, občerstvením alespoň částečně vzdát hold a projevit uznání úklidovým pracovníkům. Jedná se o tvrdě pracující kolegy, kteří svoji práci často vykonávají mimo běžnou pracovní dobu. Často o večerech, nocích, víkendech. Jejich práce navíc není veřejností vnímána, tak jak by si zasloužila,“ komentuje tuto událost Milada Skutilová ze společnosti Kärcher, která se jako spoluiniciátor podílí na veřejné propagaci této akce na mezinárodní úrovni již od prvního ročníku.
Na organizaci a podpoře Thank Your Cleaner Day v ČR se podílejí také organizace IFMA (International Facility Management Association) a CAC (Česká asociace úklidu a čištění). Slavnostní poděkování nominovaným úklidovým pracovníkům a pracovnicím proběhne celosvětově dnes, ve středu 16. října.
 


Datum vložení: 16.10.2024 14:41:35

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.