Rychlé vyhledávání akcí

Šejdíři a šizuňkové: historie falšování potravin

hrad

Náhražky surovin, nižší váha, horší jakost, dvojí kvalita potravin – témata, při kterých často zaslechneme povzdech „To by se dřív stát nemohlo!“. Opravdu nemohlo?

- snahy obohatit se na úkor zákazníka jsou stejně staré, jako obchod s potravinami sám. O šizení na váze, objemu či kvalitě existují doklady již ze starého Egypta, Řecka či Říma. Nejvíce pozornosti však výstava samozřejmě věnuje českým zemím. Ukazuje nejen praktiky tehdejších podvodníků, ale také druhy trestů, kterých se jim mohlo dostat, od pokut, zabavení zboží a věznění až po ono pověstné máchání nepoctivých pekařů.

Těžištěm výstavy je situace v 19. století, kdy kvůli rozmachu falšování potravin začaly nejen naše, ale i jiné evropské země přijímat zákony na ochranu spotřebitelů. Návštěvníci na výstavě sami uvidí, že na naše předky tehdy číhaly falšované potraviny opravdu všude: u mlékařky ředící mléko vodou, u pekaře sypajícího do mouky sádru, u řezníka vydávajícího skopové maso za srnčí, u kupce strouhajícího do papriky cihlu a do pepře skořápky ořechů, u trhovkyně nafukující holoubata, aby vypadala větší, ale i v cukrárně, kavárně či hospodě u piva…

Věková kategorie:neuvedeno

Komentáře

Komentáře mohou z důvodu kontroly obsahu psát jen registrovaní a přihlášení návštěvníci. Přihlásit se můžete i přes svůj facebookový profil:

Jméno:
Heslo:
 
Obnovit zapomenuté heslo


alisa pena - 27.8.2019 17:06

Dobrý den, jmenuji se Alisa Pena, z Belgie, mám zvláštní důvod, proč vás kontaktuji, prosím, zde je můj e-mail, adresa (penaalisa129@gmail.com) kontaktujte mě zpět, abych vám mohl poslat své fotografie a říct vám vše o mě ,

Dobrý den, jmenuji se Alisa Pena, z Belgie, mám zvláštní důvod, proč vás kontaktuji, prosím, zde je můj e-mail, adresa (penaalisa129@gmail . c o m) kontaktujte mě zpět, abych vám mohl poslat své fotografie a říct vám vše o mě,

 

Poslední aktualizace: 30.06.2019 17:10:29

Newsletter

Děkujeme. Každý čtvrtek se můžete těšit na inspirativní tipy na víkend, informace o aktuální soutěži a o novinkách v rubrikách ententýky.